RCAasig
  • Asigurare RCA
  • Articole
    • Ce este asigurarea RCA?
    • Ce este bonus-malus?
    • Despăgubire daune accident
    • Lege RCA
    • Ce se întâmplă dacă nu aveți asigurare RCA valabilă?
  • Verifică RCA
  • Contact
Picture
Picture

Asigurare RCA - Cum se face despăgubirea pentru daune în urma unui accident

Ne vom referi în cele ce urmează la un accident unde nu au existat victime, adică nu există vătămări corporale și/sau decese și nu au fost au fost implicate mai mult de două vehicule.
În cazul nefericit în care ați fost implicat într-un accident cu victime sau mai mult de două vehicule implicate, este necesar să sunați la Poliție pentru a primii indicații.

Accident fără victime și cu doar două vehicule implicate

Dacă însă ați fost implicat într-un incident de circulație în care au fost implicate doar două vehicule și nu există victime, aveți două opțiuni, fie vă veți deplasa la cea mai apropiată Secție de Poliție de Accidente Ușoare, dacă acest lucru este posibil, fie veți încheia o înțelegere amiabilă. În cazul în care doriți să implicați în soluționarea incidentului Poliția Română, cel mai bine este să contactați Poliția Română pentru a primi informații avizate legate de situația dumneavoastră particulară. În cele ce urmează vom câteva argumente pro și conta pentru aceste două situații.

În cazul în care apelați la Poliția Română pentru soluționarea accidentului

În cazul în care doriți să apelați la Poliția Română pentru rezolvarea situației legate de incidentul dumneavoastră și stabilirea vinovatului, va trebui să luați în calcul timpul mai mare alocat rezolvării constatării vinovatului pentru a se putea depune dosarul de daună. Cel mai probabil va fi nevoie de deplasarea ambelor părți implicate (din nou, vorbim de accident fără victime și cu doar două autovehicule implicate) pentru a da declarație la o secție de poliție.
Avantajul este că se vor stabili corect circumstanțele accidentului, vinovatul și daunele. Cel vinovat va fi de asemenea sancționat disciplinar, după Lege. Mai apoi, aveți siguranța că a fost stabilit corect vinovatul, din punct de vedere al completării actelor, și în consecință asiguratorul care va plăti daunele. Fiind o constatare făcută de Poliția Română asiguratorul cu care vinovatul a încheiat un contract de asigurare RCA, nu va putea obiecta nimic legat de accident și daune, ci va trebui să soluționeze dosarul de daună. 

În cazul în care apelați la formularul "Constatare amiabilă de accident"

Pe de altă parte, dacă doriți să scurtați procedurile și timpul alocat incidentului, puteți alege opțional (constatarea amiabilă este opțională, nu obligatorie) "Formularul de constatare amiabilă". În acest caz trebuie să fiți extrem de atenți la acuratețea datelor completate de către ambele părți implicate în incident. Lipsa unor date, sau completarea greșită v-ar putea priva de soluționarea dosarului de daună, în cazul în care sunteți victima. Trebuie să vă asigurați, că, mai ales, conducătorul vehiculului vinovat de accident completează corect datele legate din Carte de Identitate, Talon, Permis de Conducere și Contract RCA, eventual prin verificarea personală. Completarea din greșeală sau voit eronat a acestor date s-ar putea să facă imposibilă recuperarea daunelor, dacă sunteți cel accidentat.  
Dacă ambele persoane implicate în accident sunt de bună credință completarea formularului Constatarea amiabilă de accident, este cea mai bună soluție, pentru a reduce timpul alocat accidentului și recuperarea daunelor (repararea daunelor pricinuite de accident, despăgubirea pentru daună totală etc) 

Ce faceți după soluționarea de către Poliția Română a dosarului legat de accident sau completarea formularului "Constatare amiabilă de accident"

Cu formularul Constatare amiabilă de accident, completat corect, sau cu procesul-verbal de constatare și/sau autorizația de reparație eliberată de Poliția Română, veți merge la orice unitate teritorială a asiguratorului celui vinovat de accident, sau propriul asigurator, pentru decontare directă, dacă se împlinesc cerințele pentru aceasta.
De reținut este faptul că formularul de constatare amiabilă nu stabilește un vinovat, ci doar relatează cauza, împrejurările, participanții etc, pentru ca în procesul de avizare a daunelor să poată fi stabilită care este societatea de asigurări care va plăti despăgubirile și ce conducător va fi penalizat prin sistemul bonus-malus.
Cu alte cuvinte, în formularul de constatare amiabilă, lucrurile vor trebui să fie destul de clare, pentru a se stabili vinovatul de producerea daunelor și care societate asiguratoare va plăti acele daune. Din moment ce dumneavoastră vă prezentați la acea societate asiguratoare se presupune că dumneavoastră sunteți cel păgubit, iar cel care a provocat pagubele este asigurat de către societatea de asigurări la sediul căreia sunteți.
În cazul în care lucrurile nu sunt atât de clare s-ar putea ca asiguratorul să ceară prezența ambelor autovehicule implicate în incident (vorbim doar de două autovehicule pentru că dacă ar fi implicate mai multe vehicule, sau ar fi victime, atunci accidentul s-ar soluționa prin Poliția Româna care ar întocmi și un proces-verbal care ar stabili vinovatul și daunele).

Pași în repararea autovehiculului și recuperarea pagubelor

La asiguratorul cu care are încheiat un contract valabil RCA cel care a fost responsabil de producerea daunelor, un specialist de constatare daune, avizat de ASF, va întocmi un proces-verbal de constatare a daunelor. Acest proces trebuie semnat de către dumneavoastră, ca prejudiciat, și constatator. 
{"message":"Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'rcaasig_usr'@'localhost' (using password: YES)"}
facebook0 distribuiri

ASIGURARE RCA
​CONTACT
​DESPRE NOI
Picture
  0727 00 55 82
Picture
  contact@rcaasig.ro
Picture
  @rcaasig.ro
Comandă
Metode de plată
Livrare
Asiguratori
Termeni și Condiții
Politica de Confidentialitate și GDPR
Politica de cookie-uri
Petiții
ANPC

website by Tudosoiu.ro
  • Asigurare RCA
  • Articole
    • Ce este asigurarea RCA?
    • clasa bonus malus
    • Despăgubire daune accident
    • Lege RCA
    • Ce se întâmplă dacă nu aveți asigurare RCA valabilă?
  • Verifică RCA
  • Contact