![]() Ce este asigurarea RCA?Asigurarea RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto) este modalitatea prin care Statul Român a reglementat modul de despăgubire în cazul producerii unui accident, prin Legea nr. 132 din 31 mai 2017.
Obligativitatea acestei reglementări vine din necesitatea de a garanta despăgubirea materială, morală, sau ambele, a persoanei păgubite în urma accidentului. Această reglementare era necesară pentru că nu întotdeauna persoana vinovată într-un accident poate acoperi pagubele produse.
Astfel, în cazul unui incident în trafic, prin deținerea unui contract de asigurare RCA, persoana care a provocat daunele materiale sau morale, se va achita de plata daunelor prin asiguratorul cu care a încheiat un contract de asigurare RCA.
De altfel, acest mod de asigurare este implementat în tot Spațiul Economic European, precum și în statele semnatare ale convenției "Carta Verde".
Asigurarea RCA este un contract care se încheie între o persoană fizică / juridică, proprietarul unui vehicul, și o societate de asigurări care are dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul României.
În cazul producerii unui eveniment în trafic, care ar avea ca urmare provocarea de daune materiale sau victime, inclusiv daune morale, societatea de asigurări semnatară a contractului, se va obliga să plătească despăgubiri, până la suma maximă menționată în contract.
Acest lucru îl scutește de plata unor daune, care pot fi considerabile uneori, și alte complicații ce ar deriva dintr-o astfel de situație pe cel care este vinovat de producerea pagubelor, adică cel care a provocat accidentul. Imaginați-vă că ar fi tamponată, nu foarte grav o mașină foarte scumpă, la care o singură componentă ar putea costa de trei ori cât mașina celui care a provocat accidentul. Probabilitatea este redusă, din cauza numărului nu foarte mare de astfel de mașini, dar ea este prezentă.
Păgubitul s-ar îndrepta în instanță împotriva vinovatului, adică a celui care a produs pagubele, dacă nu s-ar putea plăti pagubele, iar acest lucru ar putea aduce o problemă destul de serioasă. În acest fel, un contract de asigurare RCA este o protecție foarte utilă tuturor participanților la trafic.
De asemenea, asigurarea RCA face posibilă recuperarea daunelor, fie ele materiale sau morale, de către cel care nu a fost vinovat de producerea accidentului (chiar și animalele de companie implicate în accident sunt vizate de polița de asigurare RCA - despăgubindu-se pentru ele spitalizarea sau alte intervenții care au fost necesare în urma accidentului).
Această asigurare dată de polița de asigurare RCA fac ca lucrurile să fie mai simple pentru cel accidentat, recuperarea daunelor făcându-se de la societatea de asigurare a celui care a provocat accidentul.
Acest fapt scurtează și timpul de la momentul accidentului, până la momentul în care vehiculul va fi reparat sau despăgubit în cazul unei daune totale.
Toate acestea și probabil și altele, nemenționate aici, nu pot decât să indice către utilitatea și necesitatea asigurării RCA în viața de zi cu zi a conducătorilor de vehicule.
Este de asemenea bine și util de știut, că asigurarea RCA este valabilă și în cazul producerii incidentelor pe proprietăți private, cum ar fi parcări de supermarketuri, mall-uri, orice fel de proprietăți private, sau în afara drumurilor publice.
Fiecare societate de asigurare, care este autorizată ASF pentru a încheia contracte de asigurare RCA, își stabilește propriile prime de asigurare în funcție de o estimare a riscurilor, legate de mai mulți factori, și de istoricul de daunalitate a persoanei care încheie polița de asigurare RCA.
Printre factorii de care va ține cont o societate de asigurări, vor fi indicatori legați de vârsta conducătorului pe numele căruia este emisă polița, localitatea de reședință, puterea mașinii etc. Toate acestea ajută asiguratorul să stabilească o anumită probabilitate, legată de posibilitatea producerii unui accident și eventualele daune care ar urma să fie plătite de către asigurator.
Verificarea RCA se face într-un mod simplu, accesând site-ul AIDA (vezi aici).
Ce acte sunt necesare pentru încheierea unei polițe RCA?Actele care sunt necesare pentru persoane fizice sunt cartea de identitate a șoferului pe numele căruia este încheiată asigurarea RCA și talonul autovehiculului pentru care urmează să fie încheiată polița RCA. Pentru persoane juridice este nevoie și de CUI/CIF a societății comerciale.
|